Reader

Een nieuwe reader over Maatschappelijk Verdienvermogen

Theoretische en praktische handvatten voor missiegedreven innovatie

Ons innovatiebeleid is een nieuw tijdperk ingegaan. Maatschappelijk uitdagingen zijn zo urgent dat onderzoek, ontwikkeling en innovatie niet langer sectoraal kunnen worden aangejaagd. Met het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid (MITB) wordt specifiek ingezet op zowel het versterken van economisch verdienvermogen als het versneld realiseren van maatschappelijke impact. De 25 missies van het MITB vragen om cross-sectorale en multi-stakeholder samenwerking. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Welke bestaande werkvormen zijn bruikbaar en welke methodieken en tools moeten ontwikkeld worden voor deze nieuwe manier van innoveren?

De Kennis en Innovatie Agenda Maatschappelijk Verdienvermogen (KIA MV) heeft als doel missiegedreven innovatie te versnellen en daarmee gelijktijdig economische en maatschappelijke impact te realiseren. Innoveren met deze dubbele doelstelling vraagt een ‘upgrade’ van de innovatietheorie en een vernieuwd instrumentarium. De KIA MV organiseert de verbetering, ontwikkeling en toepassing van methodieken, modellen en werkvormen voor succesvolle missiegedreven innovatie.

De reader

Hoe kan de opschaling van innovatie worden versneld om daarmee tot grotere maatschappelijke impact te komen? Deze reader doet een eerste aanzet om deze vraag te beantwoorden.

Centraal in deze reader staat deze ‘hoe’. Wat zijn de theoretische fundamenten voor succesvolle missiegedreven innovatie? Wat zijn aspecten die aandacht vragen? En welke methodieken, modellen en werkvormen zijn op dit moment praktisch bruikbaar?

Maatschappelijk verdienvermogen: zo doe je dat!

De opbouw is als volgt:

1. Aanknopingspunten uit de bestaande theorie (‘Transitieleer’, ‘Open innovatie’ en ‘Systemisch design’)
Maatschappelijk verdienvermogen brengt drie theoretische stromingen bij elkaar: Transitieleer, Open innovatie en Systemisch design. We bespreken de uitgangspunten, bruikbare elementen en de ontbrekende aspecten en hulpmiddelen. Dit vormt een theoretische kader voor het realiseren van maatschappelijk verdienvermogen.

2. Aspecten die belangrijk zijn voor het versnellen van missiegedreven innovatie
Uit onze inventarisatie van 60+ regionale innovatie-ecosystemen zijn zes kernaspecten gekomen die belangrijk zijn voor het versnellen van missiegedreven innovatie. Het is duidelijk dat veel factoren invloed hebben op het al-dan-niet slagen van missiegedreven innovatie. Onder meer het creëren van draagvlak in de maatschappij, de regionale inbedding, de organisatie van samenwerking, het meten van impact en het financieren van onderzoek en innovatie. Ook vraagt het realiseren van maatschappelijk verdienvermogen nieuwe vormen van organisatie en governance.

3. State-of-the-art methodieken, modellen en werkvormen voor missiegedreven innovatie
Een van de terugkerende observaties uit de beschouwing van transitie- en innovatie-theorieën zijn de ontbrekende schakels naar de toepassing in de praktijk. In deze reader lichten we een aantal inspirerende methodieken, modellen en werkvormen toe, gerelateerd aan de zes kernaspecten.
We sluiten af met een observaties van de bestaande methodieken, modellen en werkvormen.

KIA Maarschappelijk Verdienvermogen

Nieuwsgierig geworden? Download de reader. Je leest meer over de KIA Maatschappelijk Verdienvermogen hier.

Wil je in discussie gaan over het opschalen van maatschappelijk verdienvermogen? Word dan lid van het kennisplatform.

Tags: